Jesienne smaki domowej kuchni- pomysły i inspiracjeJesień to przede wszystkim czas pięknych kolorów i barw, ale również sezonowych owoców  i warzyw. Barwy jesieni są również ciekawym dodatkiem w kuchni. Ich połączenie z aromatem potraw daje możliwość uzyskania niezastąpionego smaku. Jesień to również czas na przygotowywanie przetworów zimowych. Dynie, grzyby, a może gruszki? Sprawdź jakie pomysły i inspiracje znalazły się w naszym jesiennym poradniku.

Aromatyczna zupa krem z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesiennych smaków. Jedną z propozycji przygotowania aromatycznej i efektownej potrawy jest właśnie krem z dyni. Piękna, pomarańczowa barwa i pełen aromatu smak sprawiają, że ta jesienna potrawa bardzo chętnie gości na polskich stołach. Przystępując do przygotowania tej potrawy najpierw staniesz przed wyborem odpowiedniej dyni. Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na jej kolor – dynia nie może mieć żadnych widocznych plam. Zupę można przygotować z pieczonej dyni bądź ugotowanej, oczywiście obranej ze skórki. Aby zupa miała prawdziwie kremową konsystencję dynię należy zblendować. Dopełnieniem całości tej aromatycznej potrawy będą miseczki porcelanowe duńskiej marki Lisbeth Dahl.Najwyższej jakości wykonanie i efektowne, ręcznie malowane motywy kwiatowe stworzą gustowną całość z jesienną zupą. Gwarantujemy, że Twoja potrawa nie tylko będzie efektownie wyglądać, ale z pewnością wydobędziesz z niej prawdziwą głębie smaku.

Jesienna szarlotka

Jesień pukając do naszych drzwi przynosi ze sobą również owoce, z których można upiec aromatyczną, jesienną szarlotkę. Nie wszyscy lubią jesień, bo kojarzy się z długimi wieczorami i niesprzyjającą pogodą. My jednak kochamy ją za kolory oraz sezonowe warzywa i owoce, z których można przyrządzić nieocenione potrawy. Jeśli nie masz pomysłu na jesienny deser, podpowiadamy – upiecz tradycyjną szarlotkę. Najlepsze jabłka na szarlotkę to antonówka bądź szara reneta. Jej smak możesz wzbogacić dodatkowo cynamonem, imbirem bądź goździkami. Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj swój jesienny deser na paterze, która została zaprojektowana przez brytyjską mistrzynię kuchni Nigelle Lawson.W naszej propozycji pojawia się tradycyjna, biała patera, która jest klasycznym dodatkiem do serwowanego deseru.

A może tak grzybowe propozycje?

Organizujesz przyjęcie i nie masz pomysłu na obiad, który zaskoczy Twoich gości?
Naszą propozycją są polędwiczki w sosie grzybowym. Jesień to nie tylko czas sezonowych owoców, ale również grzybów, które bardzo chętnie królują na polskich stołach.
Ich aromatyczny smak w połączeniu z mięsem jest naprawdę tą propozycją, która będzie prawdziwym niebem dla podniebienia. Grzyby to faktycznie składniki potraw, które od wieku znajdują swoje zastosowanie w polskiej kuchni. Polędwiczki wieprzowe w połączeniu z aromatycznym sosem będą z pewnością potrawą, która chętnie będzie gościć na Twoim stole. Polędwiczkę najlepiej podawać z ziemniakami, a dodatkiem mogą być tarte buraczki.

Jesień w pełni, więc nie zapominaj o sezonowych warzywach i owocach, z których można przyrządzić prawdziwie aromatyczne potrawy. To idealna pora dla prawdziwych smakoszy, ale to również dobry okres dla niejadków, którzy również nie oprą się smakom jesieni.

Patera Nigella Lawson Miseczka porcelanowa Lisbeth Dahl Miseczka porcelanowa Lisbeth Dahl
Miseczka porcelanowa Lisbeth Dahl Miseczka porcelanowa Lisbeth Dahl Miseczka porcelanowa Lisbeth Dahl
Miseczka porcelanowa Lovely Lisbeth Dahl