porcelana, cerami czy kamionkaDecydując się na zakup naczyń i serwisów obiadowych do naszego domu, stajemy przed decyzją z jakiego materiału wybrać naczynia, by były trwałe, atrakcyjne i przede wszystkim funkcjonalne. To właśnie z tym mamy zazwyczaj najwięcej problemów, a wynika to przede wszystkim z niewiedzy jakie różnice istnieją między materiałami i jakie zastosowanie mają poszczególne naczynia. Porcelana, ceramika i kamionka są najpopularniejszymi tworzywami, z których powstają naczynia. W dzisiejszym artykule opiszemy jakie zastosowanie mają te tworzywa w naszym domu i które warto wybrać. Zapraszamy do krótkiej lektury.

Porcelana- klasyczna i ponadczasowa

Porcelana jest jednym z rodzajów ceramiki, która znajduje zastosowanie w większości domów. Wysoka temperatura wypalania gliny oraz kwarcu sprawia, że materiał jest bardzo wytrzymały i charakteryzuje się wysoką odpornością na wilgoć. Porcelana to ponadczasowy materiał, który swe zastosowanie znajduje w każdym domu. Najbardziej popularne są oczywiście serwisy obiadowe, kawowe i wszelkiego rodzaju talerzyki czy miseczki. Tylko wysokiej jakości porcelana może zapewnić trwałe użytkowanie naczyń przez wiele lat. Ponadczasowy wzór i klasyka porcelany sprawia, że podawanie potraw jest bardzo efektowne i atrakcyjne.

Porcelit i fajans jako rodzaje ceramicznych naczyń

Porcelit i fajans są to rodzaje ceramicznych naczyń, które można znaleźć tuż obok porcelany. Jednak oczywiście z tą różnicą, że porcelit i fajans są o wiele mniej wytrzymałe niż tradycyjna porcelana. Porcelit jest materiałem, który podlega procesom wypalania tak jak porcelana jednak z tą różnicą, że jest wytwarzany z gorszych jakościowo surowców. Naczynia fajnasowe wytwarzane są z zanieczyszczonego kaolitu. Obydwa surowce charakteryzują się wysoką kruchością i małą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Naczynia wykonane z tych materiałów nie są nigdy śnieżnobiałe, jak w przypadku porcelany. Takie naczynia są nieco gorszej jakości, ale również są stosunkowo tańsze niż porcelana.

Kamionkowe, tradycyjne naczynia

Dla fanów tradycyjnych rozwiązań polecamy naczynia wykonane z kamionki, które w kuchni stosowane są już od wielu lat. Kamionka otrzymywana jest z połączenia gliny, kwarcowego piasku i szamotu. Właśnie w taki sposób otrzymuje się naczynia, które są odporne i dobre jakościowo. Kamionka to przede wszystkim naczynia do kiszenia kapusty, garnki do smalcu, specjalne beczki czy różnorodne miseczki. Naczynia te charakteryzują się przede wszystkim wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz możliwością przechowywania żywności w optymalnej temperaturze i warunkach.

Jakie naczynia warto zatem wybrać?

Przede wszystkim takie, które będą funkcjonale i posłużą przez wiele długich lat.
Jeśli poszukujesz najwyższych jakościowo naczyń postaw na porcelanę. Wysoka jakość wykonana i klasyczne wzornictwo sprawią, że każde przyjęcie będzie udane, a potrawy będą wyglądać efektownie. Jeśli jesteś fanem tradycyjnych rozwiązań w kuchni możesz wybrać naczynia kamionkowe, które przydadzą się szczególnie do kiszenia kapusty czy przechowywania smalcu. A co z fajansem i porcelitem? Oczywiście te naczynia również mogą zagościć w Twoim domu, musisz jednak wiedzieć, że są one niskiej jakości i mogą nie posłużyć Ci przez tyle lat, czyli tyle co tradycyjna porcelana.