Porcelana – co to takiego?

Każdy z nas codziennie trzyma w rękach porcelanowy wyrób, czy to w postaci kubka, miseczki, talerza czy jakiegoś innego elementu zastawy stołowej. Im bardziej barwna i designerska porcelana, tym większa przyjemność picia kawy/herbaty czy spożywania posiłku. Nie każdy jednak wie co kryje w sobie słowo porcelana – czym jest, skąd się wzięła i jak powstaje.

Czym właściwie jest porcelana i jak powstaje, czyli krótki powrót do przeszłości.

Porcelana jest najszlachetniejszym rodzajem białej ceramiki. Po raz pierwszy wynaleziona i wyprodukowana została w Chinach w VII wieku.

            Porcelana jest mieszanką glinki kaolinowej (kaolin jest skałą osadową) oraz minerałów - skalenia i kwarcu. Jej produkcja składa się z kilku etapów.

  • Pierwszym etapem jest formowanie wyrobów (kubków, talerzy, misiek, filiżanek itd.) z uprzednio przygotowanych mas ceramicznych. Formowanie może odbywać się m.in. poprzez toczenie np. talerzy czy filiżanek (uszka formowane są osobno i doklejane) oraz  poprzez lanie – tu wlewa się masę do odpowiednich form i wyjmuje po wyschnięciu.
  • Kolejnym etapem jest wypalanie ich w temperaturze 920-980 st. C. Tutaj powstaje tzw. biskwit, czyli wypalony ale nieszkliwiony półprodukt. Pierwsze wypalanie nadaje półproduktom porowatości, dzięki której nabierają zdolności silnego pochłaniania glazury.
  • W trzecim etapie wyroby pokrywane są szkliwem (glazurą), a następnie po wyschnięciu, ponownie wypalane w wyższej temperaturze niż uprzednio tj. 1280-1460 st. C. Jest to tzw. ostre wypalanie, które powoduje całkowite pokrycie i wtopienie szkliwa.
  • Czwartym i ostatnim etapem jest dekorowanie i ponowne wypalanie w celu utrwalenia ozdoby. Sposoby dekorowania są różne – dekorowanie na glazurze bądź pod glazurą, są też masy czy glazury kolorowe. Najczęściej wykorzystywaną metodą jest zdobienie na glazurze poprzez rozmaite druki, kalki, stemple, natryski a także zdobienie ręczne poprzez pędzel oraz piórko.

         Porcelana jest wyrobem o bardzo dobrych właściwościach izolujących, jest wytrzymała na czynniki mechaniczne oraz chemiczne. Jest także termoodporna i odporna na ścieralność i kwasy.

         Od wieków porcelana kojarzona była z elegancją, kunsztem i luksusem. Dawniej trudno dostępna, dziś powszechna i niezastąpiona jako zastawa stołowa. Stanowi przepiękną oprawę każdego dania czy napoju.

Marki specjalizujące się w produkcji porcelany, zatrudniają najwybitniejszych projektantów w celu nadania swoim produktom niezwykłej atrakcyjności i elegancji.

Wysokiej jakości, zarówno barwna jak i bardziej klasyczna porcelana, zawsze będzie wspaniałą ozdobą każdego stołu.